Arbeidsongeval op de bouwplaats
Als je als werknemer in de bouw aan het werk bent, loop je helaas ook het risico dat jou een ongeval op de bouwplaats overkomt. Uit onderzoek is gebleken, dat – relatief gezien – de meeste slachtoffers van arbeidsongevallen terug te voeren zijn op werk in de bouw. De meeste dodelijke slachtoffers vielen eveneens in de bouw. De bouw is dan ook een risicovolle sector om in te werken. Dat blijkt ook als wordt gekeken naar het type bedrijfsongeval dat het meeste voorkomt. Het gaat dan met name om contact met een bewegend object, vallen (al dan niet van hoogte) en contact met bewegende delen van een machine. Allemaal werkomstandigheden die op de bouwplaats veel voorkomen.
Werkgever aansprakelijk?
In veel gevallen is het mogelijk om schadevergoeding te vorderen van de werkgever. In de wet is namelijk een ruime zorgplicht van de werkgever opgenomen. Dit houdt in dat de werkgever moet zorgen, dat zijn werknemers de werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Zo zorgt de werkgever ervoor, dat zijn werknemers in de uitoefening van hun werkzaamheden geen schade lijden. Om aan aansprakelijkheid te ontkomen moet de werkgever aantonen, dat hij aan de verplichtingen van deze zorgplicht heeft voldaan. Hier heeft de werkgever een zware dobber aan. Er wordt namelijk niet snel aangenomen, dat de werkgever aan zijn ruime zorgplicht heeft voldaan.
Als de werkgever niet kan aantonen, dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan, rest hem nog één mogelijkheid om aan aansprakelijkheid te ontkomen. Dit is het geval als de werkgever kan bewijzen dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. De praktijk wijst uit, dat de werkgever hier zelden in slaagt.
Wanneer melding Inspectie SZW?
Een werkgever is op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om ernstige arbeidsongevallen te melden bij de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie). De werkgever moet zo’n melding doen als de werknemer aan de gevolgen van het bedrijfsongeval overlijdt, blijvend letsel oploopt of in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook als later blijkt dat er alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het arbeidsongeval, moet de werkgever het ongeval direct melden.
Dergelijke meldingen worden door de Inspectie nader onderzocht. Daarbij is het van belang, dat de toedracht van het ongeval voldoende duidelijk is. Als die niet duidelijk is voor de Inspectie, dan wordt er afgezien van nader onderzoek. Het is voor een slachtoffer dan ook van belang, dat de toedracht van het ongeval goed wordt vastgelegd. Dit kan door het opmaken van een ongevallenrapport of registratie van het ongeval door de werkgever, het horen van getuigen, het maken van foto’s van de plaats van het ongeval, , etc.
Na afloop van het onderzoek door de Inspectie koppelt de inspecteur zijn bevindingen terug. Als er door de Inspectie overtredingen zijn geconstateerd, dan moet de werkgever maatregelen nemen. Ook kan de Inspectie in dat geval een sanctie opleggen.
Meerwaarde rapport Inspectie SZW?
Een oordeel van de Inspectie SZW, dat de werkgever overtredingen heeft begaan, maakt niet dat gesteld kan worden dat de werkgever gelijk aansprakelijk is voor het ongeval op de bouwplaats, dat uit deze overtredingen is voortgevloeid. Het rapport wordt namelijk niet opgemaakt met het doel om de aansprakelijkheid van de werkgever te toetsen. Dit betekent daarentegen ook weer niet, dat het rapport van de Inspectie SZW geen enkele waarde toekomt. Het kan wel als een factor in de beoordeling van de aansprakelijkheid van de werkgever worden meegenomen. En zolang de werkgever de feiten, zoals in het rapport opgenomen, niet betwist, kan de rechter daar conclusies aan verbinden.
Heb je een vraag over letselschade?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met één van onze advocaten: 072-5744409
Mailen kan ook via: info@tangerboddaert.nl