Schadevergoeding na overlijden
Wanneer iemand als gevolg van een fout van een ander komt te overlijden, bepaalt de wet dat de aansprakelijke partij schadeplichtig is wegens het derven van levensonderhoud van verschillende specifiek in de wet genoemde personen.
Dat zijn uiteraard de echtgenoot en de minderjarige kinderen van de overledene maar soms ook andere bloed-of aanverwanten in wiens levensonderhoud de overledene voorzag. En zo zijn er nog een aantal categorieën van nabestaanden die mogelijk een aanspraak hebben op een vergoeding.
Daarnaast moet de aansprakelijke de kosten van lijkbezorging vergoeden. En hebben bepaalde in de wet genoemde nabestaanden recht op vergoeding van affectieschade.
Wat is derven van levensonderhoud?
Het doel van de schadevergoeding die moet worden berekend is, dat degenen die achtergebleven zijn, na het overlijden hun levensstandaard van voor het overlijden kunnen voortzetten. Daarbij wordt ook rekening gehouden het wegvallen van kosten als gevolg van het overlijden.
Niet alleen het toekomstig inkomen dat gemist wordt is onderdeel van de schade, maar ook als door het overlijden kosten moeten worden gemaakt voor onderhoud van de woning, moeten die kosten worden meegenomen. Oppaskosten zijn in een jong gezien waarin één of beide partners overlijden een belangrijke schadeverhogende factor.
Vaak wordt gebruikgemaakt van De Letselschade Richtlijn Rekenmodel Overlijdensschade om de schade te berekenen. De overlijdenschade is als er sprake is van het overlijden van een (mede) kostwinner, alles hetgeen de nabestaanden in geld moeten missen doordat hun overleden partner, vader of moeder er niet meer is. Het zijn vaak grote schades om naar de toekomst toe gederfd inkomen en pensioen vergoed moeten worden. De berekening is complex en hierbij wordt gemaakt van een gespecialiseerd rekenbureau. De begeleiding van nabestaanden door een gespecialiseerde letselschadeadvocaat is onontbeerlijk. Die kan er voor zorgen dat de juiste uitgangspunten voor de berekening worden gehanteerd, geen schadeposten vergeten worden en dat alle nabestaanden krijgen waar zij recht op hebben. De kosten van die juridische bijstand zijn onderdeel van de schade en worden daarbij ook vergoed door de aansprakelijke partij.
Wat is affectieschade?
Affectieschade is het leed en de pijn die een iemand ervaart wanneer een dierbare overlijdt of ernstig en blijvend letsel oploopt. Zo’n ingrijpende gebeurtenis kan het leven van een nabestaande of naaste overhoop halen. Een vergoeding voor de emotionele schade geeft nabestaanden en naasten erkenning van hun verdriet. Het is een vergoeding voor de immateriële schade, dus schade die naast het verlies aan levensonderhoud wordt toegekend aan de naasten van het slachtoffer.
De overheid heeft vaste bedragen vastgesteld die bij overlijden aan naasten worden toegekend ter vergoeding voor affectieschade. De bedragen variëren van 15.000-€ 20.000. per persoon. Met deze wet die per 1 januari 2019 in werking getreden is, is voorzien in een wens die al erg lang bestond bij nabestaanden.
Shockschade?
Soms komt een nabestaande ook in aanmerking voor vergoeding van shockschade. Het moet dan gaan om een situatie waarin een naaste getuige is van het overlijden van het slachtoffer of kort daarna door een schokkende confrontatie met het lichaam van de overledene psychisch letsel oploopt.
Lees meer over affectieschade en shockschade in mijn blog hierover.
Heb je een vraag over letselschade?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met één van onze advocaten: 072-5744409
Mailen kan ook via: info@tangerboddaert.nl
Mona de Vries-Meijer