Klacht over tandarts? Letselschade door Tandarts?
Ook bij de tandarts of orthodontist gaat weleens wat mis bij de behandeling. Als het niet mogelijk is om met de behandelaar afspraken te maken over herstel van de schade, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor geschillenbeslechting:
KNMT klachtenregeling
Tandartsen zijn meestal lid van de KNMT en dan ook aangesloten bij de klachten- en geschillenregeling mondzorg. Daar kun je laagdrempelig een klacht indienen over je tandheelkundige behandeling. Zie ook https://knmt.nl/voor-patienten/ontevreden-over-je-tandarts-dit-kun-je-doen.
Als klachtbemiddeling niet lukt, kun je eventueel naar de geschilleninstantie mondzorg. Ook dit is een laagdrempelige optie. Het nadeel is, dat de geschilleninstantie een bindende uitspraak doet waar geen beroep tegen mogelijk is.
Advocaat bij letsel tandarts
Inschakeling van een letselschadeadvocaat is ook een optie. Letselschadeadvocaat Mona de Vries-Meijer is gespecialiseerd in tandheelkundig letsel. Ze heeft naast haar studie rechten ook tandheelkunde gestudeerd, waardoor de tandheelkundige wereld haar niet vreemd is. Zij zet haar deskundigheid op dit gebied graag in voor cliënten met tandheelkundig letsel.
Als een tandheelkundige behandeling niet verloopt zoals bedoeld, betekent dat niet per definitie dat er sprake is van een tekortkoming van de behandelaar. Er kan ook sprake zijn van een complicatie bij de behandeling. De eerste vraag die daarom altijd moet worden beantwoord, is de vraag of er sprake is van een toerekenbare tekortkoming dan wel een complicatie. Zo nodig wordt een tandheelkundig adviseur ingeschakeld om hierover een oordeel te vellen. Wanneer er inderdaad sprake is van een toerekenbare tekortkoming, kan de behandelaar in kwestie aansprakelijk worden gesteld. Dit gebeurt met een brief en meestal schakelt de aangesproken tandarts zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering in, die de zaak inhoudelijk oppakt. Meestal komt het niet tot een gerechtelijke procedure en wordt de schade minnelijk geregeld. Deskundigheid van jouw belangenbehartiger op tandheelkundig gebied is een groot voordeel. Er kan snel geschakeld worden en Mona de Vries-Meijer kan met haar tandheelkundige kennis en haar netwerk het beste resultaat behalen voor jouw zaak.
Een andere mogelijkheid om een tandarts aan te spreken op zijn handelen is een klacht in te dienen bij het tuchtcollege voor de gezondheidszorg. Daar gaat het niet over financiële genoegdoening, maar over onzorgvuldig of ondeskundig handelen van de behandelaar. Het tuchtrecht heeft als doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bewaken en te bevorderen, en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.
Als een klacht gegrond verklaard wordt, krijgt de behandelaar een waarschuwing, berisping, (voorwaardelijke/tijdelijke) schorsing of schrapping. Schadevergoeding kent het tuchtcollege niet toe.
Mona de Vries-Meijer biedt ook juridische bijstand in tuchtprocedures tegen tandartsen en tandheelkundig specialisten zoals orthodontisten.
Kosten verhalen
Wanneer aansprakelijkheid wordt vastgesteld zijn de kosten voor het inschakelen van een letselschade advocaat en eventueel tandheelkundig adviseur onderdeel van de schade en worden deze kosten vergoed door de (verzekeraar van) de aansprakelijke tandarts.
In de voorfase, waarin nog niet zeker is of er sprake is van een toerekenbare tekortkoming door de tandarts, zijn er verschillende opties om de mogelijke kosten zo laag mogelijk te houden. Soms is gefinancierde rechtsbijstand mogelijk (toevoeging). En anders is een prijsafspraak mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.
Sowieso kun je altijd kosteloos en vrijblijvend jouw zaak voorleggen aan Mona de Vries-Meijer. Bel 072-5744409 of mail m.de.vries@tangerboddaert.nl