Hoe letselschade claimen?
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Maar als het je overkomt, kan het veel gevolgen hebben. Waar de één met de schrik vrij komt, heeft de ander de rest van zijn leven te maken met gevolgen van opgelopen het letsel. In dat laatste geval is het verstandig om hulp in te roepen van een gespecialiseerd letselschade advocaat. In dit blog zet ik uiteen wat letselschade is en hoe je dit kunt claimen. Ook beantwoord ik de vraag waarom het verstandig is om een letselschade advocaat in te huren.
Als je door toedoen van een ander een ongeval krijgt, kun je die ander hiervoor aansprakelijk stellen. Denk daarbij aan een ongeval in het verkeer, op het werk, een fout van een arts of een mishandeling. Het belangrijkste is natuurlijk dat je geneest. Maar als dat niet (restloos) lukt, kun je schadevergoeding vorderen van degene die het ongeval of de fout veroorzaakt heeft.
Wat kun je als letselschade claimen?
Om te bepalen welke schade voor vergoeding in aanmerking komt, dient de situatie met ongeval vergeleken te worden met de hypothetische situatie zonder ongeval. Oftewel: hoe loopt het leven na het ongeval en hoe zou het zonder ongeval zijn gelopen. Het verschil tussen deze twee situaties is schade. Er zijn verschillende schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen. Denk daarbij aan medische kosten (bijvoorbeeld verlies van eigen risico, eigen bijdragen of aanschaf van hulpmiddelen), kosten voor opname in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum, reiskosten, kosten voor hulp in de huishouding, kosten voor klussen in en rondom de woning, verlies aan verdienvermogen (gemist inkomen) en smartengeld. Samen met jouw letselschade advocaat worden de ongevalsgerelateerde kosten inzichtelijk gemaakt en gevorderd van de aansprakelijke partij. Verder zorgt jouw letselschade advocaat voor advies en begeleiding gedurende het volledige schaderegelingsproces.
Waarom een letselschade advocaat inschakelen?
De vordering tot schadevergoeding kan pas helemaal worden afgewikkeld als er bij een slachtoffer sprake is van een medische eindsituatie. Dat houdt in, dat er op medisch vlak geen verbetering, maar ook geen verslechtering meer te verwachten valt. In veel gevallen zit er een flinke tijd tussen het ongeval en deze medische eindsituatie. Omdat een slachtoffer in de tussentijd de nodige kosten maakt door het ongeval, vraagt jouw letselschade advocaat in de tussentijd voorschotten op jouw schade. Deze voorschotten worden uiteindelijk verrekend met het uiteindelijke bedrag, dat er aan schadevergoeding zal worden betaald. Is een voorschot aan een slachtoffer betaald, dan mag dat slachtoffer ervan uitgaan, dat dit voorschot niet hoeft te worden terugbetaald.
Wanneer wordt letselschade uitbetaald?
Als de medische eindsituatie is bereikt, zal er tot afwikkeling van de schade worden overgegaan. Jouw letselschade advocaat gaat dan met de aansprakelijke partij in overleg. Graag nemen we het slachtoffer dit gesprek uit handen. Onze jarenlange ervaring helpt om een voor het slachtoffer zo goed mogelijk resultaat te behalen.
Heb je een vraag over hoe letselschade claimen?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met één van onze advocaten: 072-5744409
Mailen kan ook via: info@tangerboddaert.nl
Iris Degenaar-Kuijpers