Hoe wordt letselschade berekend?
Marie lijdt schade, maar hoeveel eigenlijk?
Het is een druilerige ochtend als Marie naar de huisartsenpraktijk rijdt, waar zij als doktersassistent werkt. Ze rijdt met haar auto de randweg op. Bij het invoegen gaat het mis. Een vrachtwagen ziet Marie over het hoofd en raakt haar hard. De auto komt tollend in de vangrail terecht, de airbags zijn afgegaan en Marie voelt direct veel pijn in haar been. De auto is total loss en de brandweer helpt Marie om uit haar voertuig te komen. In het ziekenhuis wordt duidelijk, dat Marie een gecompliceerde breuk van het onderbeen heeft opgelopen. Hieraan wordt Marie direct geopereerd en een lang herstel met revalidatie volgt.
Marie is boos. Waarom heeft de vrachtwagen haar niet gezien? Bovendien maakt ze veel kosten door het ongeval, kan ze een tijd niet naar haar werk en heeft ze bij van alles hulp nodig van haar man of familie en kennissen. Marie wil deze schade verhalen en vraagt daarvoor advies aan een letselschadeadvocaat. De aansprakelijke partij erkend al vlot de aansprakelijkheid. Vervolgens wordt de vraag gesteld, welke schade Marie nu precies lijdt door het ongeval. Zowel de materiële als de immateriële schade van Marie komt voor vergoeding in aanmerking. Maar wat is materiële en immateriële schade nu precies?
Immateriële schade berekenen
Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De hoogte van smartengeld is niet makkelijk te berekenen. Dit komt omdat het gaat om schade, die niet zichtbaar is en die moeilijk in bedragen is vast te leggen. Er moet met verschillende omstandigheden rekening worden gehouden, waaronder de aard en ernst van het letsel. Het gaat dan met name om de aard, de ernst en de duur van de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde. Marie krijgt uitgelegd, dat de hoogte van het smartengeld pas aan het einde van de behandeling van de zaak definitief zal worden bepaald. Dan is tenslotte pas echt duidelijk wat de gevolgen van het ongeval voor haar zijn geweest en zullen zijn voor de toekomst.
Materiële schade berekenen
Bij het ongeval is de kleding van Marie beschadigd geraakt. Maar ook haar telefoon is kapot gegaan. Dit is zaakschade en deze schade komt voor vergoeding in aanmerking. De letselschadeadvocaat heeft Marie gevraagd om – voor zover mogelijk – de bonnetjes van de aankoop van deze spullen aan hem toe te sturen. De dagwaarde van deze spullen is het uitgangspunt voor de omvang van deze schadepost.
Omdat Marie een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen heeft gelegen, heeft zij recht op een ziekenhuisdaggeldvergoeding. Deze vergoeding is bedoeld voor het dekken van kosten van aanschaf van bed- en/of ziekenhuiskleding en kosten om het tijdelijk verblijf in het ziekenhuis te veraangenamen.
Eigen risico als schadevergoeding
Enige tijd na het ongeval heeft Marie bericht van haar zorgverzekeraar ontvangen. Omdat Marie door de ambulance naar het ziekenhuis is vervoerd en daar vervolgens is behandeld, moet zij het verplichte eigen risico betalen. Ook heeft zij krukken gehuurd omdat zij de eerste periode haar been nog niet mocht belasten. Dit zijn medische kosten, die voor vergoeding in aanmerking komen. Ook de kosten voor de medicatie en verbandmiddelen worden vergoed door de aansprakelijke partij. Dit geldt ook voor een eventuele eigen bijdrage voor een medische behandeling, die het gevolg is van het ongeval dat Marie is overkomen.
Reiskosten als schadevergoeding
Omdat Marie nog veel controles in het ziekenhuis heeft en zij bovendien ook nog regelmatig naar de fysiotherapeut moet voor het verdere herstel, maakt zij veel reiskosten. Zij wordt voortdurend door haar man of andere familieleden heen en weer gereden om bij de afspraken te komen. Deze reiskosten komen voor vergoeding in aanmerking. Marie wordt gevraagd om alle reizen goed bij te houden, zodat haar letselschadeadvocaat een overzicht kan opstellen, waar het totale bedrag van de reiskosten uiteindelijk uit blijkt. Daarbij wordt in beginsel uitgegaan van een vaste kilometervergoeding. Voor reizen met het openbaar vervoer of de taxi geldt, dat de daadwerkelijk gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking komen.
Schade door arbeidsongeschiktheid
Door het ongeval en het opgelopen letsel is Marie een lange tijd niet in staat om haar werkzaamheden uit te voeren. Uit haar contract blijkt, dat ze bij voortdurende ziekte op enig moment gekort zal gaan worden op haar loon. De letselschadeadvocaat legt aan Marie uit, dat de verminderde capaciteit om te werken voor vergoeding in aanmerking komt. Dit wordt ook wel het verlies aan verdienvermogen genoemd en blijkt uit het feit, dat Marie op enig moment minder loon uitgekeerd zal krijgen. Dit komt voor vergoeding in aanmerking. Marie werkt in loondienst, maar als zij als zelfstandige gewerkt zou hebben, zou dit verlies aan verdienvermogen ook voor vergoeding in aanmerking zijn gekomen. Overigens geldt dit ook voor ‘zwart werk’, maar hier moet dan wel voldoende bewijs voor zijn.
Invloed op dagelijks leven slachtoffer
Nadat Marie uit het ziekenhuis thuis is gekomen, heeft zij veel hulp van haar man, familie en kennissen gehad. Zo heeft zij in eerste instantie veel hulp nodig bij de zelfverzorging. Deze hulp – vaak uitgedrukt in een aantal uren tegen een mantelzorgtarief – komt voor vergoeding in aanmerking. Maar ook de hulp die vervolgens in het huishouden is gegeven, komt voor vergoeding in aanmerking. Daarbij staat het Marie vrij om te kiezen tussen professionele hulp of hulp door bekenden van haar. De letselschadeadvocaat vraagt Marie om bij te houden welke hulp zij heeft gekregen en hoeveel uur dat heeft gekost. Zo is hij in staat om deze schadepost verder te begroten.
Zelfwerkzaamheid, wat is dat?
Tijdens de periode van herstel ziet Marie dat de klussen in en rondom het huis blijven liggen. Zo is de tuin nog niet winterklaar gemaakt, terwijl dat wel zou moeten. Normaal gesproken zou Marie dit zelf doen. Haar man heeft helaas geen groene vingers en was voorheen nooit in de tuin aan het werk. Omdat Marie dit nu niet zelf kan doen, vraagt zij haar man en bekenden om deze klussen in orde te maken. Deze schadepost, ook wel verlies aan zelfwerkzaamheid genoemd, komt voor vergoeding in aanmerking. Voor zover Marie ervoor zal kiezen om een tuinman in te huren, zullen deze concrete kosten voor vergoeding in aanmerking komen. Maar als de man en bekenden van Marie deze klussen uitvoeren, dient hier ook een vergoeding voor te worden genoteerd.
Marie is blij, dat ze in vogelvlucht kennis heeft kunnen nemen van de verschillende schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen. Ze zal samen met haar letselschadeadvocaat verder aan de slag gaan om zo tot een goede berekening van haar schade te komen. Hopelijk kan zij dan op enig moment met een goed gevoel tot een afwikkeling van haar zaak komen.
Heb je een vraag over letselschade?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met één van onze advocaten: 072-5744409
Mailen kan ook via: info@tangerboddaert.nl