Zelfstandige met letselschade, en de meerwaarde van een letselschadeadvocaat
Ik heb nog niet zo lang geleden een zaak afgerond voor een jonge ZZP-er, genaamd Noah*.
Hij belde mij op met de vraag of ik zijn dossier wilde overnemen van zijn huidige belangenbehartiger (dat was geen advocaat), omdat hij maar geen geld kreeg van de verzekering en al een aantal weken helemaal geen geld meer had om boodschappen te doen. Hij was er al 10 kg van afgevallen.
Natuurlijk wilde ik de zaak overnemen! Direct belde ik de persoon die zijn belangen tot dan toe had behartigd om het dossier op te vragen. Gelukkig kreeg ik dat ook dezelfde dag nog binnen.
Het ongeluk (een aanrijding tussen twee auto’s) was een half jaar daarvoor gebeurd. Noah had daarvan nog schouder- nek – en rugklachten en kon zijn werk als stukadoor niet doen. Dat was te zwaar. Vooral boven het hoofd werken verergerden de pijnklachten, maar ook lang staan ging gewoon nog niet.
Letselschade bij ZZP-er of ondernemers
Bij ondernemers is het extra belangrijk dat er adequaat bevoorschot wordt, want er is geen recht op een ziektewetuitkering. Geen werk betekent geen inkomen en als het slachtoffer geen reserve heeft, dan is de situatie snel heel ernstig. Zonder inkomen maar met doorlopende vaste lasten, krijg je dan naast de fysieke klachten al snel heel veel stress om de financiële gevolgen. Dat was nu ook het geval. Noah zag het allemaal niet meer zitten en was erg neerslachtig. Omdat hij geen geld had ging hij niet meer naar zijn vrienden toe, want een biertje kon hij niet meer betalen en hij wilde niet op hun zak leven. Hij vereenzaamde en zag het allemaal niet meer zitten.
De fysiotherapeut die hem behandelde kon hij ook niet meer betalen. En dus wilde hij daar niet meer naartoe.
Letselschadeadvocaat zorgt direct voor resultaat
Ik belde de verzekeringsmaatschappij van de auto die Noah had aangereden. Die vond doodleuk dat na een half jaar de rugklachten wel een keertje over moesten zijn, en wat er nog aan klachten was, dat zou dan wel ergens anders door komen. Ik legde uit dat er sprake was van een doorlopend klachtenpatroon, en dat de stress vanwege de financiële zorgen de pijnklachten in stand kan houden. Redenen genoeg om ongevalsgevolg aannemelijk te maken. Daarnaast dreigde ik met een deelgeschil. Dat is een snelle korte gerechtelijke procedure die speciaal voor letselschadezaken is ontwikkeld. Over een deel van de discussiepunten die er zijn in de letselschadezaak kan dan door de rechter beslist worden. Het voordeel van zo’n deelgeschil is dat de kosten door de aansprakelijke verzekering moeten worden betaald, en Noah dus geen risico zou lopen op nog meer financiële zorgen. Sowieso wordt de rekening van de letselschade advocaat ook betaald door de verzekeraar, omdat ook die kosten onderdeel zijn van de schade.
De verzekeraar zag de bui al hangen, en besloot toch maar verder te bevoorschotten. De deelgeschilprocedure bleek niet nodig.
Ook kon Noah weer naar de fysiotherapeut want ook die kosten wilde de verzekeraar weer vergoeden.
Re-integreren als ZZPer
Toen het weer wat beter met hem ging heb ik voorgesteld om een arbeidsdeskundige in te schakelen om Noah langzaam maar zeker te helpen te re-integreren naar werk. Als ondernemer is dat best lastig, omdat je niet zomaar met een paar uurtjes per dag kunt beginnen met werken. Je klanten willen graag dat hun huis snel gestuct is, en niet dat je elke dag begint met twee uurtjes en het werk na drie weken pas klaar is. Dus hoe doe je dat?
De arbeidsdeskundige wordt trouwens ook betaald door de verzekeraar. Ook die kosten zijn immers het gevolg van het letsel dat is veroorzaakt door de aansprakelijke partij.
Deze arbeidsdeskundige had een goed idee. Hij liet Noah eerst onbetaald meelopen met een andere stukadoor, zodat Noah kon komen en gaan als hij wilde. Noah merkte al snel dat hij zijn uren kon opbouwen. Dat gaf hem vertrouwen. Toen hij een paar weken fulltime had kunnen werken, eerst de lichtere klussen later afgewisseld met ook het zware werk boven zijn hoofd, durfde hij het weer aan om zelf klussen aan te nemen. Dolblij was hij, dat het hem gelukt was om toch weer zijn eigen bedrijf voort te zetten. Noah redde het weer verder zonder hulp van mij en de arbeidsdeskundige.
Extra smartengeld vanwege extra Stress
Met de schaderegelaar moest ik een eindregeling overeenkomen. Ik vond dat extra smartengeld verschuldigd was vanwege de extra stress die Noah had moeten doorstaan, en zelfs honger die hij had moeten lijden. Dat is ook gebeurd. En ook het gemiste inkomen werd over de niet gewerkte maanden volledig vergoed. Er werd een mooi bedrag aan schadevergoeding betaald en het dossier kon gesloten worden.
Met Noah gaat het nog steeds goed. En dat is het allerbelangrijkste.
Mona de Vries-Meijer
*(Noah is niet zijn echte naam)