Uitzendkracht en een ongeval op het werk? Wat nu?
Uitzendkrachten hebben net als gewone personeelsleden in loondienst recht op schadevergoeding als er op het werk een ongeluk is gebeurd. Ook voor uitzendkrachten geldt dat de werkgever alleen onder schadevergoeding uitkomt als hij kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. De werkgever heeft dus de bewijslast als hij vindt dat hij niet aansprakelijk is.
Wie is aansprakelijk bij ongeval met een uitzendkracht?
Maar wie is in dit geval de werkgever? Is dat het uitzendbureau of is het het bedrijf of de organisatie waar je als uitzendkracht aan was uitgezonden (de inlener)?
De werknemer kan in principe allebei aansprakelijk stellen, dus zowel het uitzendbureau als degene waar hij te werk is gesteld. De inlener moet namelijk ook zorgen voor een veilige werkplek. Dat is niet het geval als de uitzendkracht bij de inlener werk moet doen dat heel anders is dan de bedrijfsactiviteit van die inlener. Bijvoorbeeld als een uitzendkracht bij een advocatenkantoor de buitenkant van het kantoor moet schilderen. Dan is het kantoor niet aansprakelijk. Een advocatenkantoor heeft immers als bedrijfsactiviteit niet het schilderen van gebouwen en je kan dan niet verwachten dat die precies weet welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn om te kunnen schilderen.
De werknemer moet het ongeval zo snel mogelijk melden bij zowel het uitzendbureau als degene waar hij te werk is gesteld. Dan kan de Arbeidsinspectie eventueel een onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.
Als dan duidelijk is wie aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval, zal de (verzekeraar van de) werkgever of de inlener de schade van de uitzendkracht moeten betalen, zoals het inkomensverlies, het eigen risico van de zorgverzekeraar, huishoudelijke hulp en andere kosten.
Heb je een vraag over letselschade?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met één van onze advocaten: 072-5744409
Mailen kan ook via: info@tangerboddaert.nl